СУ "Цветан Радославов"
Средно училище в град Свищов

Поредни престижни награди за Радославовите ученици

Вторият национален  конкурс с международно участие  - КОСМОНАВТИКА 2021 приключи успешно за участвалите в него 37 ученици от СУ „Цветан Радославов“ гр. Свищов. Конкурсът бе организиран от ПИЦА - Планетарен информационен център за астронавтика (ПИЦА център, PICA center) в периода от 05.01.2021 до 05.04.2021 г. Общият брой на участниците е 3215 от 7 държави. Деца, ученици и студенти се състезаваха в 12 категории. До момента двама от партньорите на конкурса отличиха и наградиха свои фаворити. Предстои във времето това да направят и останалите три организации.

Учениците от Радославовото училище, изразиха своето вдъхновение и любознателност, породени от звездите и космонавтиката, в 39 конкурсни работи в 5 категории.

Изключителна радост и гордост за учителите и учениците на училището е, че Соня  Георгиева от 11. А клас получи награди в две категории на конкурса - награда на ПИЦА за изработения от нея квилинг проект в категория „Макет“ и награда от Юнион Интерактив ООД  за лапубк на тема „Слънчевата система“  в категория „Информационно табло“. Заради отличното й представяне в конкурса тя ще получи плакет и е поканена на XI -я Софийския фестивал на науката, организиран от Британския съвет, който ще се проведе 15-18 май 2021 г. в София Тех Парк. Соня се обучава в първата паралелка с профил „Природни науки“ в училището и общината и това обуславя нейните интереси и любознателност в областта на химията, биологията, физиката и астрономията.

Тези награди са поредния голям успех на Соня през тази учебна година. През ноември 2020 г. тя  бе финалист в националния конкурс "Научните открития, които ме вдъхновяват", като презентацията й на тема „Периодичният закон и периодичната система на Д. И. Менделеев“ бе високо оценена. През януари 2021 г. тя  завоюва 1-во място в категория "Мултимедиен продукт" и 3-то място в категория "Изразително четене на откъс от Алекова творба по избор" във втора възрастова група на организирания от СПГ "Алеко Константинов" конкурс "По стъпките на Щастливеца".