СУ "Цветан Радославов"
Средно училище в град Свищов

21 септември 2021г. ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ

Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания по проект, целящ да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия. Второто издание на „Дни на безопасността на ROADPOL“ се провежда в периода 16.09. - 22.09.2021 г., когато по традиция се провежда и Европейската седмица на мобилността. Посланието на кампанията е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“
В Република България кампанията ще се провежда под патронажа на г-н Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, и 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Главен координатор на кампанията е Главна дирекция „Национална полиция“.
„Движа се безопасно”- тази тема привлече вниманието на децата от четвърта възрастова група към един изключително важен проблем – опазване здравето и живота на участниците в пътното движение.
Много емоции съпътстваха игрово-познавателната ситуация за затвърдяване на придобитите знания и умения, която учителите организираха като състезание между децата в групата.
1. Игра ,,Минута е много“ /Да отговарят точно, кратко и ясно на въпроси по безопасност на движението./
2. Игра ,,Сглоби знака” /Да сглобят елементите на четири знака разрязани като пъзел. Да разкажат кои са знаците и какво означават./
3. Състезание „Движа се безопасно” / Разделени на два отбора се състезаваха с тротинетки./
В резултат на игровата ситуация на тема: „Движа се безопасно” децата обогатиха своите знания, умения и компетенции за основните правила за безопасно движение, опазване здравето и живота на участниците в него. Обобщиха представите си за улица, кръстовище, тротоар, пешеходна пътека. Децата научиха много за пътните знаци, за сигурността и безопасността по пътищата. В деня обявен за „Ден без загинали на пътя” – 21.09.2021г и в отговор на предложението за присъединявана към дните за безопасност на ROADPOL децата показаха голямо старание и удоволствие в предложените им игри.