СУ "Цветан Радославов"
Средно училище в град Свищов

05.06.2021 - Инициатива по проект "Устойчиво развитие. По-малко пластмаса. Пестене на ресурси.", организирана от HENKEL

ЗЕЛЕН 7 КЛАС отново в действие :
 
Децата с интерес участваха в обучение, свързано с проекта "Устойчиво развитие. По-малко пластмаса. Пестене на ресурси.", организирано от HENKEL, под ръководството на г-жа Блажка Димитрова.
 В тази връзка тя ги запозна с т.нар. Философия на 0-вия отпадък и 5 основни принципа:
Намали потреблението до 0 на онези неща, от които нямаш нужда. 
1.Откажи се - Имам ли нужда да купя това нещо?
2.Намали - Съмнявай се, бъди критичен към предлагането и рекламите да закупиш нещо 
3.Преизползвай - Ограничи се от еднократната употреба,  която е масова навсякъде, чрез използването на продукти за многократна употреба (примери с восъчна кърпа за свежо съхранение 3 год. живот, топка за пране до 1000 пранета , паста за зъби - таблетка, шампоан под формата на сапун и т.н)
4.Рециклирай - в трите кофи и какво причиняваме на себе си, когато хвърляме в сивата кофа. Всяка опаковка е ресурс и може нещо да бъде направено от нея.
Децата разбраха и още нещо важно, че: 
Храна не се изхвърля вътре никога в нито един от трите контейнера.
5. Компостирай -  Как от органични отпадъци да направим тор (обелки от плодове и зеленчуци, чай, кафе) + кафяв отпадък (хартия, вестници, талаш) = получава се почва .
Чрез интересни примери и идеи , предлагани от тях самите,  учениците бързо  стигнаха до извода , че :
РЕЦИКЛИРАЙ и КОМПОСТИРАЙ са две основни стъпки за намаляване на количеството хранителен отпадък. 
Те успяха да намерят решение  за повторно използване и  предназначение на  цяла торба с отпадъци .Например от пластмасова  кора за яйца - форма за лед, засяване на семена, от кутия за мляко - кутия за моливи , метална кутийка за кафе - касичка и т.н.
След обучението - беседа, децата поиграха в  Kahoot  на игра-състезание с въпроси , свързани с намаляването на отпадъците.
Първенец стана Вяра Цанова 7б клас.
 
Ние, ръководителите по дейността  - Елка Иванова, Марина Милинова и Илияна Фараг, благодарим на учениците от 7 клас  и на организаторите от Хенкел за това прекрасно мероприятие! 
 
05.06.2021 - Инициатива по проект "Устойчиво развитие. По-малко пластмаса. Пестене на ресурси.", организирана от HENKEL - Изображение 1